top of page

Hoe leef ik gezond?

Natuurlijke voeding

Groente en fruit, vers, lokaal en het liefst uit het seizoen. Een gezond voedingspatroon staat aan de basis van een gezonde leefstijl. Het helpt je om gezond te blijven en sneller te herstellen wanneer je ziek bent. Wat we eten en drinken heeft invloed op ons gewicht, bloedsuiker, cholesterol en ons mentale welzijn. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen vormen de bouwstenen en de brandstof waarop ons lichaam functioneert.

Pando Network_Sheim_CZF6885_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022 (1).jpg
natuurlijke voeding
Pando Network_Wmond_FCZ6959_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg

Blijven bewegen

Sporten is belangrijk om gezond te blijven en biedt naast het fysieke element ook vele kansen op mentaal en sociaal vlak. Daarnaast moeten we de gehele dag voldoende in beweging zijn en streven naar minder zitten. Laat de omgeving je uitnodigen om te bewegen zonder dat je het door hebt. Bewegen in groepsvorm is ook een goede kans om waardevolle connecties op te bouwen en draagt bij aan het mentale welzijn.

blijven bewegen

Veerkracht en balans

We ervaren allemaal wel eens stress; thuis, op school of tijdens het werk. Stress is niet alleen een gevoel, maar is ook te zien in het lichaam. We weten dat stress leidt tot chronische ontstekingen en gerelateerd is aan alle grote ziekten. Als we goede routines en manieren hebben om met stress om te gaan, hoeft stress niet schadelijk te zijn. Naast voldoende weerbaarheid moeten we onszelf uiteraard ook de mogelijkheid geven om te herstellen van een inspanning.

Pando Network_Sheim_CZF8196_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg
veerkracht en balans
9C46C9B1-5505-472D-99AB-6D53F50D0099.jpeg

Gezonde financiën 

Geld maakt niet gelukkig, maar je financiële situatie heeft wel degelijk invloed op je gezondheid. Geldzorgen en armoede zijn een grote drijfveer van ongezondheid. Mensen uit een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens leven gemiddeld 5 jaar korter dan mensen met een hoger inkomen. Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelfs 14 jaar. 

gezonde financiën en huisvesting

Waardevolle connecties

Het gaat niet om de hoeveelheid maar de kwaliteit van sociale connecties. Sociaal gedrag zoals roken, obesitas en zelfs geluk zijn aanstekelijk. Je sociale netwerk zorgt ervoor dat we in beweging zijn, dat we ons gehoord voelen en dat we ertoe doen. Samen één tegen eenzaamheid is belangrijk.

Pando Network_Sheim_FCZ6758_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg
waardevolle connecties
zingeving in de dag
Pando Network_Sheim_FCZ6843_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg

Zingeving in de dag

Vind zingeving in je dagelijkse routine zodat je elke dag een reden hebt om op te staan. Het hebben van zinvolle dagbesteding is een van de geheimen van mensen die gezond oud worden. Het ontdekken wat we belangrijk vinden in ons leven en hoe we daar invulling aan geven kan tot wel 7 extra gezonde levensjaren zorgen. Met een zinvolle dagelijkse routine kan je altijd de kracht en motivatie vinden om aan de slag te gaan!

Ongezonde gewoontes

Veel mensen sporten regelmatig, maar willen in het weekend toch genieten van een lekker hapje of drankje. Een goede balans tussen genieten en gezondheid is belangrijk. Het moet daarom aantrekkelijk worden gemaakt om roken, het drinken van alcohol en drugsgebruik zoveel mogelijk te verminderen of zelfs helemaal achterwege te laten. Wanneer je stopt, is dit niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

2EC9403C-61CB-4446-A856-9F94AD29929A.jpeg
ongezonde gewoontes
bottom of page