top of page
A5660C1E-B903-45E3-984E-E28F771322ED.jpeg

Blijven bewegen

Pando Network_Wmond_FCZ6959_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg

We zijn gebouwd
om te bewegen

Het menselijk lichaam is een ontwerp dat gemaakt is om te bewegen en vooral om te blijven bewegen. Met allerlei technologische en maatschappelijke ontwikkelingen dringen we lichamelijke inspanning in de dag echter steeds verder op de achtergrond. Onze dagelijkse routines spelen zich voornamelijk zittend af en veel digitale toepassingen lokken zowel jong als oud continu naar een inactief bestaan.

 

Dat bewegen een essentieel onderdeel is van onze gezondheid is algemeen bekend. Vroeger lag de nadruk vooral op intensief sporten. Nieuwe inzichten laten zien dat juist het langdurige zitten schadelijk is voor onze gezondheid. Intensief sporten kan niet compenseren voor een hele dag zitten, maar wie door de dag heen regelmatig beweegt en daarnaast intensief sport zorgt optimaal voor het fysieke en mentale welzijn.

Het is nooit te laat om een fysiek actieve leefstijl te ontwikkelen, maar hoe eerder je ermee begint hoe makkelijker het is om het vol te houden. Probeer te ontdekken welke fysieke activiteiten bij jou passen en kijk vooral wat de omgeving te bieden heeft. Onderdeel zijn van een club of vereniging in de gemeenschap draagt bij aan waardevolle sociale connecties.

 

Naast sportverenigingen en sportscholen zijn er tal van mogelijkheden om buiten actief te zijn. Denk aan plaatsen om te wandelen, hard te lopen, varen, vissen, surfen, kiten, noem maar op. Hier profiteer je gelijk van de positieve effecten van natuur op je gezondheid.

 

Geef beweging en intensief sporten een plek in je dagelijkse routine en ervaar hoe je energie zowel fysiek als mentaal toeneemt!

Bewegen = ok

Gezond bewegen start bij het onderbreken van lange periodes achtereen zitten. Een goede manier om van een inactieve naar een actieve leefstijl te gaan is om meer beweging te vinden in de dagelijkse routine. Zie onderstaande tips voor inspiratie.

  • Ga lopend of doe met de fiets boodschappen

  • Pak de fiets naar het werk, sport of sociale aangelegenheid

  • Loop of fiets een rondje na het avondeten

  • Zorg voor een groene tuin

  • Parkeer de auto verderop in plaats van voor de deur

Pando Network_Wmond_FCZ6944_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg
Pando Network_Sheim_CZF7301_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg

Meer bewegen = beter

Om de grotere gezondheidsvoordelen van bewegen te ervaren hebben we minimaal 3-4 keer per week een half uur intensieve vormen van beweging nodig. Je hartslag gaat omhoog en je ademhaling wordt sneller. Zweten hoort erbij en wie weet zelfs wat spierpijn in de dagen erna als je je grenzen verlegd. 

 

Wat zijn de grotere gezondheidsvoordelen die je behaalt met intensief bewegen?

Fysiek

Sterker skelet

Uithoudings-vermogen

Gezonder hart

noun_hearth_3639751.png
noun_stamina growth_2056779.png
noun_Bone_3208398.png

Mentaal

Creativiteit neemt toe

Ontspanning

Probleemoplossend vermogen

noun_Puzzle_7170.png
noun_stress relief_2247037.png
noun_creativity_2034587.png

Sociaal

Vriendschappen

Voldoening & zingeving

Samenwerken

noun_team_1260450.png
noun_friendship_1095615.png
noun_Happy_2829906.png

Beweegaanbod in Teylingen

Teylingen heeft een breed beweegaanbod. Zo zijn er veel sporten die je kunt beoefenen in Teylingen. Daarnaast heeft Teylingen ook een aantal sportscholen waar je jezelf eens flink in het zweet kunt werken! Hieronder vind je per kern een overzicht van het beweegaanbod.

bottom of page